Batik parangbatik motieven komt uit de tijd van het Mataram Kartasura Palace. Het is een van de oudste batik motieven in Indonesië. Deze batik was vroeger bedoeld voor koninklijke families. De S-vormen in het motief symboliseren de oceaangolven en continuïteit.

 

 

batik motievenBatik kawung is ook een van de oudste motieven. Dit motief was alleen ook bedoeld voor koninklijke families. Het motief is een afbeelding van de kawung vrucht, een soort kokosnoot van de suikerpalm. Ook staat het motief als symbool van een lotus bloem met vier stukken bloembloesems wat staat voor levensduur en heiligheid. Het kruismotief tussen de 4 ovalen in dit motief symboliseert de universele energiebron.

 

Specials

batik motievenBatik solo of batik sogan staat bekend om de bruine kleur en golvende motieven. Batik solo is een traditioneel motief wat bestaat uit natuurlijke kleurstoffen. De betekenis van het motief zijn de golven van de Bengawan Solo River wat rust symboliseert.

 

 

batik motievenBatik Semen is een motief wat meestal wordt gebruikt voor openbare evenementen. Het motief is geïnspireerd op de omgeving en natuurlijke omstandigheden. Het patroon bestaat uit bergen, bladeren en andere natuurlijke afbeeldingen.