Wat is batik?

Wat is batik?

bron: wikipedia

Batik is een oude kunstvorm die al meer dan 2000 jaar geleden werd gebruikt op stukken stof. Deze techniek werd toegepast in het midden oosten. Veelal is deze kunstvorm bekend uit Indonesië. Sinds 2009 staat batik vermeld op de lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid.

Batikken is een manier om op geweven stof met hete was en verf een decoratief motief aan te brengen. Gebatikte stof word  verwerkt tot kleding en wandkleden. Kunst en interieur wordt  versierd met batik. Het proces van het batikken begint op een doek wat beschilderd wordt met hete was. De was wordt met een Tjanting op het doek beschilderd. Na het verven wordt de was met warm water verwijderd en wordt de batik opgehangen om te drogen.

 

Onze patronen
Er zijn vele soorten batik patronen die allemaal een eigen betekenis hebben. De motieven die wij gebruiken zijn batik parang en kawung. Parang is één van de bekendste en stijlvolle motieven wat bestaat uit parallelle diagonale lijnen. Door dit strakke design is het bij ons het mannelijke motief. Batik kawung is een van de oudste motieven en heeft een zachtere en rustige uitstraling. Het wordt geassocieerd met palm bloesem (palm fruit) en staat voor vruchtbaarheid, puurheid, hoop en eerlijkheid en is daarom bij ons het vrouwelijke motief. Alle motieven zijn afkomstig uit Indonesië en voorzien van een hoogwaardige kwaliteit.