Wat is batik?

Wat is batik?

bron: wikipedia

Batik is een oude kunstvorm die al meer dan 2000 jaar geleden werd gebruikt op stukken stof. Deze techniek werd toegepast in het midden oosten. Veelal is deze kunstvorm bekend uit Indonesië. Sinds 2009 staat batik vermeld op de lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid.

Batikken is een manier om op geweven stof met hete was en verf een decoratief motief aan te brengen. Gebatikte stof word  verwerkt tot kleding en wandkleden. Kunst en interieur wordt  versierd met batik. Het proces van het batikken begint op een doek wat beschilderd wordt met hete was. De was wordt met een Tjanting op het doek beschilderd. Na het verven wordt de was met warm water verwijderd en wordt de batik opgehangen om te drogen.

Er zijn vele soorten batik patronen die allemaal een eigen betekenis hebben. De motieven die wij gebruiken zijn batik parang en kawung. Parang is één van de stijlvolle motieven en bestaat uit parallelle diagonale lijnen. Batik parang is bij ons het mannelijke motief. Het heeft een strakke mannelijke uitstraling. Batik kawung is een van de oudste motieven. Het wordt geassocieerd met palm bloessem en staat voor puurheid en eerlijkheid. Baik kawung is bij ons het vrouwelijke motief. Het heeft een zachtere en rustige uitstraling. Batik kawung refereert naar palm fruit en staat voor vruchtbaarheid en hoop. Alle motieven zijn afkomstig uit Indonesië en van een hoogwaardige kwaliteit.